meetings.nl, vind de perfecte locatie voor jouw zakelijke meeting

klanten reviews

W8 ff! Is Whatsappen goed voor de grammaticale vaardigheden?

Erger jij je soms ook zo aan jouw kinderen / nichtjes / neefjes / buurkinderen die de hele dag met hun telefoon in de handen lopen? Een van hun (en soms ook die van ons) favoriete bezigheden is Whatsappen. Maar wat blijkt uit een Utrechts onderzoek? Kinderen die meer whatsappen, presteren ook beter op het gebied van grammaticale vaardigheden.  

Gebruik van afkortingen

Uit de resultaten komt naar voren dat kinderen die meer whatsappen dan hun leeftijdgenoten er betere spelling- en leesvaardigheden aan overhouden. Dit is het tegenovergestelde van wat je zou verwachten, want het idee heerst juist dat de taalvaardigheid drastisch achteruit gaat door al dat ge-app via de smartphones. Volgens de onderzoekers is dit juist helemaal niet waar. Als kinderen berichtjes schrijven zijn ze actief bezig met hun grammaticale kennis. Ze maken keuzes over hoe ze hun zinnen vormen, welke woorden ze weglaten en welke woorden ze afkorten. Elke dag weer trainen de kinderen zichzelf onbewust.

Weglaten en afkorten
Uit het onderzoek komt naar voren dat veel woorden worden weggelaten of worden afgekort. Na analyse concludeerden de onderzoekers dat kinderen woorden zoals lidwoorden, voorzetsels en voegwoorden vaak weglaten. Dit zijn woorden die minder belangrijk zijn voor het begrijpen van zin of bericht. De kinderen denken dus (onbewust) na over welke woorden belangrijk zijn en welke niet. Ze doen dus niet zo maar iets. Daarnaast maken veel kinderen gebruik van (creatieve) afkortingen zoals bijvoorbeeld ‘wacht even’ dat afgekort wordt tot ‘w8 ff’. Dit wijst erop dat kinderen creatief omgaan met taal en dit kan alleen maar ontstaan als ze de desbetreffende taal goed onder de knie hebben.

Het onderzoek is uitgevoerd onder kinderen tussen de 10 en 13 jaar. We kunnen dus nog weinig zeggen of whatsappen ook een positief effect heeft op de grammaticale vaardigheden van volwassenen. Dus helaas, dat smoesje kan je nog niet gebruiken wanneer je wordt betrapt met je telefoon in je hand!

 

 

In 3 stappen de perfecte locatie, boek nu

  • 1 Stel jouw bijeenkomst samen
  • 2 Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes
  • 3 Kies en boek