meetings.nl, vind de perfecte locatie voor jouw zakelijke meeting

klanten reviews

Lichaamstaal: hoe belangrijk is het?

Lichaamstaal is een belangrijke factor als je goed voor de dag wilt komen of een goede eerste indruk wilt maken. Het begint al met je kleding. Ze zeggen niet voor niks: Kleding maakt de man (of vrouw)! Niet alleen je kleding maar ook je gedrag heeft een grote invloed op hoe je op andere mensen over komt. Daarom hebben we 10 tips voor een betere lichaamstaal op je werk!

1. Kom op tijd
Nee, het valt niet gelijk onder lichaamstaal maar indirect heeft het er wel mee te maken. Als je op het laatste moment komt binnenstormen, zal je niet bepaald de rust zelve zijn. Je straalt gehaastheid uit en hierdoor kom je zeker niet zelfverzekerd over. Daarnaast getuigt op tijd komen van respect voor de persoon waarmee je hebt afgesproken.

2. Verzorg je uiterlijk
Zorg dat je er fris en fruitig uit ziet. Schone gestreken kleding, een mooi verzorgd kapsel, voldoende make-up maar niet te veel, een frisse adem en verzorgde handen. Het lijkt voor de hand liggend maar toch wordt het vaak vergeten. Een onverzorgd uiterlijk kan een eerste indruk flink verpesten, dus zorg voor een verzorgde uitstraling!

3. Glimlach
Een glimlach zorgt voor een open gezicht. Je bent makkelijker aanspreekbaar als je glimlacht en het bewijst dat je je thuis voelt en er graag bent. Maar pas op, want te veel glimlachen zorgt ervoor dat je geforceerd over komt en dat wil je ook niet bereiken. Zorg dus voor een oprechte glimlach.

4. Wees vriendelijk
Dit lijkt heel normaal maar er zijn maar weinig mensen die oprecht vriendelijk overkomen bij een kennismaking. Vriendelijk blijkt uit je stem, gezichtsuitdrukking en wat je zegt. Daarnaast is interesse een hele belangrijke factor om vriendelijk over te komen. Als iemand interesse in je toont komt diegene ook aardig en vriendelijker over.

5. Zorg voor een neutrale lichaamshouding
Denk aan je lichaamshouding! Vaak wordt dit vergeten maar rechtop zitten of staan komt het beste over. Als je te veel achterover leunt dan lijk je lui en te veel voorover leunen wordt vaak als agressief ervaren.

6. Geef een goede handdruk
De manier waarop je je hand uitsteekt en een hand geeft bepalen voor een groot deel een eerste indruk. Hiermee stel je je namelijk voor. Vermijd een slappe of zweterige handdruk en geef een stevige handdruk. Zo zullen ze je niet snel vergeten.

7. Maak oogcontact
Maak oogcontact, en vooral als je je voorstelt en een hand geeft. Maar let wel op: de grens tussen oogcontact en staren is heel subtiel. Vaak voel je het zelf wel aan dus probeer op je eigen gevoel te vertrouwen hierbij. Zorg in ieder geval dat je niet te snel weg kijkt of gaat rondkijken want hierdoor lijk je nerveus en onbetrouwbaar.

8. Knik af en toe
Net zoals bij oogcontact geldt hier ook dat je niet moet overdrijven. Te weinig knikken komt over alsof je geen interesse toont maar te veel knikken is ook weer niet goed. Je wilt niet onderdanig overkomen. Een korte knik af en toe toont dat je luistert en betrokken bent maar je komt niet gelijk onderdanig over.

9. Let op je handen
Heb je dat gevoel ook wel eens? Dat je je ineens ervan bewust bent dat je handen hebt en je geen idee hebt wat je met die dingen moet doen? Wij kennen het gevoel. Het is erg belangrijk om ze onder controle te hebben. Te veel bewegen wijst op nervositeit en je handen stil in je zakken of achter je rug is juist het tegenovergestelde. Gebruik ze daarom om af en toe je woorden kracht bij te zetten maar houdt ze verder stil.

10. Laat je niet afleiden
De laatste maar niet de minste tip: laat je niet afleiden. Even snel kijken hoe laat het is of een inkomend berichtje checken op je smartphone? Het is allemaal lichaamstaal en het komt niet bepaalt positief over. Denk maar niet dat je gesprekspartner het niet ziet, dus daarom ons advies: gewoon niet doen.

Met deze 10 tips kom je bij je volgende eerste indruk als een professional over. Nog een beetje lastig? Slechte gewoontes kun je gewoon afleren voor de spiegel met veel oefenen!

In 3 stappen de perfecte locatie, boek nu

  • 1 Stel jouw bijeenkomst samen
  • 2 Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes
  • 3 Kies en boek