meetings.nl, vind de perfecte locatie voor jouw zakelijke meeting

klanten reviews

Thuiswerken: 10 tips om al je werk gedaan te krijgen

Thuiswerken heeft niet bij iedereen een even goede naam. Voor buitenstaanders klinkt het vaak als een dagje verlof. Daardoor krijg je opvallend vaak bezoek als je thuiswerkt, verwacht je partner dat er huishoudelijke taken worden gedaan en zelf ben je ook sneller afgeleid door de bekende omgeving waar alles je kan afleiden.

Thuiswerken heeft zo zijn voordelen: heerlijk van het zonnetje genieten als je met je laptop buiten zit te werken, je verslagen liggend vanaf de bank schrijven, geen ellenlange files of overvolle treinen elke morgen, minder vroeg je bed uit want je hebt geen lange reistijd waar je rekening mee hoeft te houden, flexibel je eigen tijd in delen en zo kunnen we nog wel een hele lijst aan voordelen bedenken.

Maar er zitten ook een aantal nadelen aan want thuiswerken kost toewijding, discipline, focus en tijd (net zoals op kantoor) en daarom is thuiswerken niet voor iedereen weggelegd. Voor velen lijkt thuiswerken een manier om te ontspannen: werken wanneer het je uitkomt en ondertussen alle vervelende huishoudelijke klusjes ook nog afwerken. Maar degene die daadwerkelijk van huis uit werken weten dat dit maar gedeeltelijk waar is. Vaak heb je juist geen tijd om al die klusjes te doen. Je workload is minstens even groot maar het is veel lastiger om je concentratie te bewaren.

Daarom geven wij je 10 handige tips om je werk gedaan te krijgen als je thuis werkt:

  1. Kleed je aan.

Pyjama uit en gewone kleding aan. Je hoeft echt niet je formele werkkleding aan te doen maar blijf niet in je nachtkleding hangen, want dit geeft het gevoel van een luie zondag. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

  1. Maak een frisse ochtendwandeling

Begin je dag met een lekkere ochtendwandeling. Je hoeft geen uren te lopen maar zo ben je in ieder geval even uit het huis en kan je je werkdag fris en fruitig beginnen. Daarnaast vormt het een soort overgang naar je werk, zoals je normaal gesproken misschien met de auto naar werk zou rijden.

  1. Ken de verwachtingen van je baas

Maak goede afspraken met je baas over je taken en verantwoordelijkheden als je thuis werkt. Zijn deze hetzelfde als op kantoor of verschillen ze? Denk ook na over je beschikbaarheid en wanneer je collega’s contact met je kunnen opnemen. Maak goede afspraken over wanneer je werkdag eindigt zodat je niet te pas en te onpas wordt gebeld in je vrije tijd.

  1. Maak een werkplanning

Maak een gestructureerde planning die voor jou werkt. Het klinkt natuurlijk erg verleidelijk om lekker uit te slapen, uitgebreid koffie te drinken met de krant en regelmatig een lange pauze te nemen … maar thuiswerken blijft werken. Het enige verschil is je werkomgeving. Werken vanuit huis mag dus op andere vlakken niet verschillen van werken op kantoor. Zorg daarom dat je een goede planning maakt waaraan je je ook daadwerkelijk houdt. Zodra je een routine hebt gevonden zal thuiswerken een succes zijn.

  1. Gebruik een kantoor of werkplek

Zorg voor een eigen plekje in huis dat je inricht als je ‘werkplek’ waar je ook enkel werkt. Deze plaats zorgt ervoor dat je in je ‘werkmodus’ komt omdat je de kamer associeert met werken. Daarnaast is het niet zo handig om in de woonkamer te werken omdat hier erg veel afleidingen zijn in de vorm van tv en eventuele familieleden.

  1. Hou contact met collega’s

Neem af en toe een kleine pauze en neem even contact op met je collega’s. Tijdens een normale werkdag praat je tussendoor even met collega’s en dat gaat wat moeilijker als je thuis werkt. Bel of mail je collega’s, zo krijg je wat minder het gevoel dat je er alleen voor staat.

  1. Zorg voor een schone en opgeruimde werkplek

Hou je werkplek schoon en opgeruimd. Dit werkt beter en leidt je minder snel af.

  1. Beloon jezelf

Stel haalbare doelen en beloon jezelf als je ze hebt behaald. Zo blijf je gemotiveerd!

  1. Neem welverdiende pauzes

Neem af en toe een welverdiende pauze. Het is wetenschappelijk bewezen dat pauzes belangrijk zijn voor je concentratie. Je hersenen zijn niet gemaakt om de hele dag te focussen. Neem af en toe pauzes en zorg dat je lichaam wat beweging krijgt.

  1.  Laat je werk los

Is je werkdag bijna aan zijn einde? Laat je werk dan los. Het kan moeilijk zijn om dit te doen omdat je nog steeds op dezelfde plek bent maar probeer het wel. Sluit je PC af en ga genieten van je vrije tijd!

 

In 3 stappen de perfecte locatie, boek nu

  • 1 Stel jouw bijeenkomst samen
  • 2 Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes
  • 3 Kies en boek