meetings.nl, vind de perfecte locatie voor jouw zakelijke meeting

klanten reviews

Solliciteren, zo doe je het!

Ben je op zoek naar een nieuwe baan, ben je toe aan de volgende stap in je carrière of komt er intern een nieuwe vacature vrij? Dan ontkom je er niet aan... een cv en motivatiebrief schrijven. Een goed cv is van cruciaal belang wanneer je gaat solliciteren. Het is je visitekaartje naar werkgevers toe en bepaald de eerste indruk die je achter laat. Hetzelfde geldt voor een motivatiebrief, het laat zien hoe jij met jou kwaliteiten het bedrijf kan aanvullen en echt iets kan toevoegen aan het bedrijf. Een goede cv en opvallende motivatiebrief zijn een must, en wij zullen je er een handje bij helpen!

Motivatiebrief en cv

Een cv is het visitekaartje naar de werkgever toe en bepaalt voor een groot deel wat voor indruk je achterlaat. Het is dus erg belangrijk dat er geen schrijffouten in je cv staan. Het staat onverzorgd en zo wil je natuurlijk niet overkomen op je toekomstige werkgever. Haal dus alle schrijffouten uit je cv en laat deze eventueel door vrienden of familie nalezen. Dit geldt natuurlijk ook voor je motivatiebrief.

Een werkgever leest een groot aantal cv’s en motivatiebrieven. Kies er daarom voor om de belangrijkste informatie eerst te vermelden. In je motivatiebrief begin je met een sterke intro en geef je een reden om verder te lezen. Ook in je cv vermeld je de belangrijkste informatie als eerste. Heb je veel werkervaring, dan komt dit als eerste. Heb jij nog niet zo veel ervaring maar kom je net uit de schoolbanken? Dan is het beter om je diploma’s en verworven vaardigheden als eerste te noemen. Daarnaast is het belangrijk om een goed overzicht te houden, zowel in je cv als motivatiebrief. Gebruik geen lange zinnen en alinea’s in je cv en gebruik kernwoorden en bullet points. Wil je extra toelichting geven? Doe dit dan in je motivatiebrief.

In je motivatiebrief mag je uitweiden over je cv en geef je toelichting. Probeer een vaste structuur aan te houden met een intro, middenstuk en call-to-action. Je begint met een sterk intro waarin je in een aantal zinnen omschrijft wie je bent, waar je voor solliciteert en waarom je geïnteresseerd bent. Daarna komt het verklarende middenstuk waarin je jezelf profileert als iemand die toegevoegde waarde kan bieden aan het bedrijf en die kan bijdragen tot het succes van de onderneming. Tenslotte eindig je met een call-to-action, je geeft de werkgever een reden en manier om te reageren op jouw cv en motivatiebrief.

Je cv is een korte omschrijving van jezelf, dat geldt dus ook voor de maanden waarin je even geen baan had. In het huidige economische klimaat is het zeker geen schande meer om toe te geven dat je tijdelijk zonder werk zat maar laat op cv wel zien dat je niet hebt stil gezeten. Verklaar de ‘gaten’ in je tijdlijn door lange reizen, focus op je kinderen, gevolgde opleidingen of vrijwilligerswerk te vermelden.

Ten slotte zijn een cv en motivatiebrief een serieuze aangelegenheid. Je wilt de aandacht van een potentiële toekomstige werkgever trekken maar doe dit wel op een juiste manier. Een eigen stijl is leuk maar overdrijf niet. Felle kleuren, afbeeldingen en aparte lettertypes horen niet thuis op een cv of motivatiebrief. Zorg ervoor dat je cv eruit springt met een aantrekkelijke maar zakelijke lay-out die net een tikkeltje anders is dan de rest!

Ga je binnenkort solliciteren? Succes!

In 3 stappen de perfecte locatie, boek nu

  • 1 Stel jouw bijeenkomst samen
  • 2 Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes
  • 3 Kies en boek