meetings.nl, vind de perfecte locatie voor jouw zakelijke meeting

klanten reviews

Slijmen bij je manager werkt?

Jij stoort je vast ook weleens aan je collega. Er zijn vele ergernissen die je kunt tegenkomen op de werkvloer zoals; slijmen bij de manager, geen collegialiteit, domheid, luiheid etc. Valt het jou ook op dat je collega’s anders doen tegen mensen met een ‘hogere functie’, dan tegen mensen met een ‘lage functie’? Hoogleraar Roos Vonk deed er onderzoek naar en schreef er een boek over; ‘Collega’s en andere ongemakken’.

Minimaatschappij
Want wat zich achter de kantoordeuren afspeelt lijkt soms wel een minimaatschappij. Ook Vonk zelf kan hierover meepraten: Vroeger, heel vroeger, viel het mij wel eens op dat collega’s anders deden tegen mensen met een ‘hogere’ functie, dan tegen mensen met een ‘lage’ functie. Dit stoorde mij enorm en ik besloot er onderzoek naar te doen.

‘De baas heeft niets door’
Hieruit kwam iets heel opmerkelijks: Collega’s die het ‘slijmincident’ van een afstandje zagen gebeuren, hadden heel goed door wat die collega van plan was. Maar de baas zelf? Die had niets in de gaten. Slijmen is eigenlijk een manier om krediet op te bouwen op de emotionele bankrekening, legt Vonk uit. Als je aardige dingen over iemand zegt, krijg je sneller iets voor elkaar, het werkt als een tierelier. Al wil ik niet zeggen dat je je baas nu moet overladen met complimentjes, want het moet wel gemeend zijn.

Top 5
De top 5 van ergernissen:

1. Gebrek aan collegialiteit.
2. Domheid: collega’s die hun taak niet aankunnen.
3. Luiheid: collega’s die de kantjes er vanaf lopen.
4. Meteen in de verdediging schieten bij feedback.
5. Onbetrouwbaarheid.

Ook heeft Vonk gevraagd naar eigenschappen waarvan wij denken dat onze collega’s zich bij óns aan ergeren. Die top 5 ziet er (gek genoeg) heel anders uit:

1. Gelijk willen hebben.
2. Te weinig feedback geven.
3. Niks (Echt waar, stond er ook tussen).
4. Slachtoffergedrag.
5. Meteen in de verdediging schieten bij feedback.

Droevig
Conclusie: met de zelfkennis van mensen is het droevig gesteld, volgens Vonk. Mensen noemen de eigenschap ‘eigenwijs’ als iets dat helemaal niet zo erg is en zeker niet voor een ander. Over jezelf zeggen dat je ‘dom’ of ‘oncollegiaal’ bent, nee dat doen wij niet. Daarvoor is ons ego te groot.

Leuk kapsel..Voor deze mensen (dus toegegeven: eigenlijk voor iedereen) heeft Vonk een belangrijke tip: Laat zien dat je vertrouwen hebt in de goede kant van je collega’s, maak eens een praatje bij de koffieautomaat. Dit is goed voor de onderlinge verhoudingen, die net zo belangrijk zijn als vakkennis. En niet onbelangrijk, geef af en toe een complimentje. Eh.. Wat zit je haar leuk vandaag…
Bron: Roos Vonk/Lindanieuws.nl



 

In 3 stappen de perfecte locatie, boek nu

  • 1 Stel jouw bijeenkomst samen
  • 2 Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes
  • 3 Kies en boek