meetings.nl, vind de perfecte locatie voor jouw zakelijke meeting

klanten reviews

Assertief worden zonder arrogant te zijn

Hoe?

Het is vaak moeilijk: hoe kom je op de werkvloer of in het dagelijkse leven zelfverzekerd over zonder arrogant te lijken? Assertiviteit wordt erg gewaardeerd maar je wilt uiteraard niet uit de hoogte doen. Daarom hier enkele feiten en tips over het verschil tussen assertiviteit en arrogantie.

Ken het verschil
De lijn tussen assertiviteit en arrogantie is erg dun, daarom is het net zo moeilijk om het verschil tussen beide eigenschappen goed in te schatten. Zelfvertrouwen wordt heel vaak opgenomen als arrogantie wanneer je geen aandacht hebt voor de ideeën van anderen. Wie zelfverzekerd is, durft namelijk veel vaker in discussie gaan en zal ook luisteren naar de mening van anderen. Wanneer het over assertiviteit gaat, denken mensen vaak dat ze moeten opvallen om als assertief bestempeld te worden, maar het is veel genuanceerder. Je moet namelijk een goede balans zien te vinden tussen je eigen mening en die van anderen zonder dat je relatie verzuurt. Zo liggen ook assertiviteit en agressief gedrag niet ver uit elkaar: kwets je iemand, dan ben je fout bezig. Kom dus niet “agressief assertief” over.

Doe je niet anders voor dan je bent
Wie probeert een ideale mix tussen arrogantie en vertrouwen te zoeken, wordt vaak uit balans geslagen. Door het streven naar die perfectie lijk je in het dagelijks leven vaak 'afwezig' omdat je meer aandacht hebt voor de toekomst en verandering. Dat betekent dat je niet adequaat zal reageren op situaties en interacties lastiger worden. Focus in plaats daarvan op het heden en probeer elke dag een evenwichtige balans te zoeken tussen assertiviteit en arrogantie.

Kies voor zelfvertrouwen in plaats van arrogantie
Sterke persoonlijkheden kunnen op heel wat vertrouwen en waardering rekenen. Vergeet daarbij niet dat arrogantie iets is waar je niet naartoe moet streven, zelfs niet gedeeltelijk.

Accepteer jezelf
Je bent niet perfect, maar dat is niemand. Iedereen heeft wel enkele verbeterpunten en zou graag een betere versie van zichzelf zijn. Beperk jezelf echter niet door te focussen op je tekortkomingen, maar zet je sterke punten op de voorgrond. Wie positief is, straalt dat ook uit en dat wordt vaak opgevangen door de mensen om je heen.

Accepteer anderen
Jezelf accepteren is een punt, daarnaast is het ook belangrijk om anderen de ruimte te geven om zich uit te drukken en hun mening te ventileren. Stel je geest open maar met een kritische blik. De tijd nemen om naar iemand te luisteren, wil absoluut niet zeggen dat je het altijd met elkaar eens moet zijn. Probeer altijd begrip tonen en respectvol te blijven.
(Bron:Goedgevoel.be)

 

In 3 stappen de perfecte locatie, boek nu

  • 1 Stel jouw bijeenkomst samen
  • 2 Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes
  • 3 Kies en boek